Денис "Редіс" Прокопенко закликав США скасувати заборону передавати західну зброю "Азову"

Читать на русском

Денис

Денис "Редіс" Прокопенко закликав США скасувати заборону передавати західну зброю "Азову"

Командир 12-ї бригади спеціального призначення "Азов" НГУ полковник Денис "Редіс" Прокопенко закликав США зняти заборону на військову допомогу "Азову". Він зазначив, що заборону ввели ще 2017 року, і після повномасштабного вторгнення Росії її так і не скасували.

Про це командир написав на своїй сторінці у фейсбуці. Він зазначив, що делегації "Азова" гідно ухвалюють у різних країнах світу, втім, стереотипне обмеження досі є в американському законодавстві.

"Редіс" зробив важливу заяву

Прокопенко у своїй замітці вирішив звернути увагу суспільства на важливу проблему – бійці "Азова" не отримують західної зброї через поправки, які досі є у законодавстві США. "Редіс" нагадав, що з 2017 року і досі в ряді Законів про консолідовані асигнування США (Appropriations bill) міститься така поправка: "Жодні кошти, надані цим Законом, не можуть бути використані для надання зброї, навчання або іншої допомоги батальйону" Азов".

"Редіс" пояснив, що ініціатором такої поправки був конгресмен Джон Коньєрс-молодший, демократ від штату Мічиган, який у 2015 році. Саме він вніс таку пропозицію, яку підтримали у США.

Конгресмен вніс цю пропозицію, зазначивши, що журнал Foreign Affairs, а також "інші провідні ЗМІ" охарактеризували батальйон "Азов" як "відверто неонацистський" та "фашистський", – нагадав "Редіс".

Командир "Азова" зазначив, що у західних ЗМІ формували ставлення до підрозділу під впливом московської пропаганди. У нинішньому законопроекті про оборонні асигнування досі залишається поправка щодо заборони передачі західної зброї бійцям "Азова", тому Прокопенко закликав уряд США скасувати заборону.

Він пояснив, що з 2014 року формулювання "батальйон Азов" – це фактично підрозділ, якого не існує, адже "Азов" став окремим загоном спеціального призначення, а з лютого 2023 року – переформувався до 12-ї бригади спецпризначення "Азов" Національної гвардії України .

Саме ця поправка, яка рік у рік кочує з одного Appropriations bill до іншого, є причиною того, що у 2022 році під час оборони Маріуполя "Азов" не мав новітнього західного озброєння. Тоді ми стримували сили противника, що перевершували в оточеному Маріуполі, використовуючи вкрай обмежені ресурси, які мали, і показали надзвичайно високу ефективність. Скільки життів особового складу вдалося б зберегти, і якими були б результати оборони міста, якби, окрім високої мотивації, злагодженості та професіоналізму, азовці мали у своєму розпорядженні сучасну бронетехніку, артилерійські системи? – пояснив Прокопенко.

Прокопенко закликав США скасувати заборону

У замітці "Редіс" зазначив, що після 2022 року весь світ дізнався, яким насправді є "Азов". Однак через заборону США бійці бригади досі не мають змоги брати участь у західних навчаннях, не одержують необхідної зброї.

"Частково ця проблема вирішується завдяки волонтерам та свідомим українцям, які роблять все можливе, щоб допомогти підрозділу: наприклад, волонтерський проект "Тиловики" зібрав 77 мільйонів гривень на 17 бронетранспортерів FV432 Bulldog для бригади "Азов". Але війна вимагає більшого", — ідеться в повідомленні.

Як додав Прокопенко, протягом 10 років "Азов" був головною мішенню ворожої пропаганди, яка поширювалася у всьому світі. Однак немає жодних доказів тим звинуваченням, які поширюють кремлівські поплічники. Окрім того, бійців "Азова" поважають у світі – вони зустрічаються з Конгресом, виступають в ООН, Раді Європи та у найкращих західних університетах.

У тому й полягає абсурдність ситуації: "Азов" приймають на найвищому рівні у всьому західному світі, але й досі не дають зброї. Я наголошую, що сам факт існування подібних поправок та заборон, не тільки не дозволяє "Азову" ще ефективніше виконувати поставлені бойові завдання, а є ударом по обороноздатності нашої держави, ганьбить імідж України на міжнародній арені та є принизливим для всього українського війська, – заявив "Редіс".

Прокопенко додав, що саме "Азов" одним із перших перейшов на стандарти НАТО з власної ініціативи, і навіть без західного озброєння став одним із найбоєздатніших підрозділів у країні. Враховуючи все вищезазначене, командир "Азова" закликає США скасувати заборону на надання озброєння та виключити підрозділ із усіх "чорних списків".




  • О нас

    На нашем сайте вы всегда можете найти ежедневно обновляемые актуальные новости со всех регионов странны, без субъектива и политической ангажированности. Среди основных рубрик нашего сайта, которым мы отдаём предпочтение стоит выделить новости экономики, новости политики, новости недвижимости.