Генсек НАТО про збиття Україною військових літаків РФ: «це частина права на самозахист»

«Ми маємо пам’ятати, що це війна агресії РФ, вона напала на свого сусіда. Україна має право на самозахист. Це також передбачає завдання ударів по легітимних військових цілях за межами України» – каже Єнс Столтенберґ

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ відреагував на збиття Україною російського бомбардувальника – це «частина права України на самозахист».

«На засіданні йшлося про зусилля ЗСУ, що стосується захисту території, повітряного простору. Також йшлося про зусилля щодо знищення спроможностей і сил РФ…Ми маємо пам’ятати, що це війна агресії РФ, вона напала на свого сусіда. Україна має право на самозахист. Це також передбачає завдання ударів по легітимних військових цілях за межами України. І збиття російських літаків, які використовуються для атак по Україні, є частиною права України на самозахист», – сказав він на пресконференції за підсумками засідання Ради Україна-НАТО.

Вранці 19 квітня під час чергового масованого удару по України в Ставропольському краї РФ впав бомбардувальник-ракетоносець Ту-22М3. Про це заявив губернатор краю Володимир Владіміров. За його словами, один льотчик загинув. Через деякий час російське Міноборони додало, що літак упав у безлюдній місцевості «після виконання бойового завдання під час повернення на аеродром базування», а причиною краху стала нібито технічна несправність.

Проте командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук заявив, що аварія повітряного судна – робота Повітряних сил та ГУР Міноборони України.

«Вперше зенітні ракетні підрозділи Повітряних сил у взаємодії з Головним управлінням розвідки знищили далекий стратегічний бомбардувальник Ту-22М3 – носій крилатих ракет Х-22, якими російські терористи б’ють по мирних українських містах», – заявив він.

Спікер ГУР Андрій Юсов в ефірі програми «Свобода Ранок» повідомив, що операція була «певним повтором» операції відомства зі знищення літака ДРЛО А-50 над територією РФ місяць тому – цього разу відстань була ще більшою, близько 300 кілометрів. За його словами, збиття стратегічного бомбардувальника може зменшити загрозу для деяких українських регіонів.

Форум




  • О нас

    На нашем сайте вы всегда можете найти ежедневно обновляемые актуальные новости со всех регионов странны, без субъектива и политической ангажированности. Среди основных рубрик нашего сайта, которым мы отдаём предпочтение стоит выделить новости экономики, новости политики, новости недвижимости.