Армія оборони Ізраїлю заявила про взяття під контроль КПП Рафах на кордоні з Єгиптом

Армія оборони Ізраїлю заявила про взяття під «оперативний контроль» пропускного пункту Рафах, 7 травня 2024 року

Ізраїльська танкова бригада 7 травня взяла під контроль прикордонний перехід Рафах з Єгиптом, повідомила влада, продовжуючи наступ на південне місто, незважаючи на переговори про припинення вогню з угрупованням «Хамас» (визнаного терористичним в ЄС і США).

За повідомленням ізраїльських військових, бригада увійшла в пункт перетину кордону Рафах рано вранці у вівторок, взявши «оперативний контроль» над найважливішим пунктом перетину кордону для надання допомоги і для тих, хто може втекти до Єгипту, пише АР.

На відеозаписах ізраїльських військових видно, як танк в’їжджає на контрольно-пропускний пункт. Ізраїльські військові заявили, що вони захопили перехід після отримання розвідувальної інформації про те, що він «використовується в терористичних цілях».

Військові Ізраїлю також заявляють, що у ході наземної операції було виявлено три тунелі та знищено автомобіль із вибухівкою, який намагався врізатися в ізраїльський танк. ЦАХАЛ (армія оборони Ізраїлю) проводить зачистку зайнятої території.

Напередодні військовий кабінет Ізраїлю ухвалив рішення, що операцію у місті Рафах, на півдні сектора Газа, на кордоні з Єгиптом буде продовжено. Ізраїльська сторона заявила, що далі чинитиме тиск «Хамас» з метою звільнення заручників. Вона називає Рафах – останнім оплотом угруповання.

Після того, як Ізраїль ввів техніку та військових у Рафах, угруповання «Хамас» заявило про згоду на припинення вогню у секторі Газа. Вони проінформували про це прем’єр-міністра Катару і голову єгипетської розвідки, які виступили посередниками.

При цьому телеканал «Аль-Джазіра» з посиланням на високопоставленого представника «Хамасу» повідомляє, що пропозиція, прийнята угрупуванням, включає повне виведення ізраїльських військ із сектору Гази, повернення біженців та обмін заручників на палестинських ув’язнених.

Водночас один із ізраїльських чиновників у розмові з Reuters заявив, що посередники передали угрупованню «пом’якшену» пропозицію Єгипту. Ізраїль вона не влаштовує.

У понеділок ізраїльські військові закликали жителів міста Рафах евакуюватися зі східних околиць, що розташовані поряд із ізраїльським кордоном, та переміститися до районів Аль-Мавасі та Хан-Юніс. ЦАХАЛ стверджує, що там для них створено розширену гуманітарну зону.

Ізраїль розпочав наземну операцію у Смузі Гази у відповідь на напад угруповання «Хамас», визнаного терористичним в ЄС і США, на південь Ізраїлю 7 жовтня 2023 року. Тоді від рук джигадистів загинули близько 1200 осіб, включаючи дітей, жінок і літніх людей, понад 250 були захоплені в заручники й вивезені до Сектору Гази. Ізраїль заявив, що його мета – повне знищення «Хамасу».

Підконтрольне «Хамасу» МОЗ Гази стверджує, що з початку бойових дій у секторі загинули десятки тисяч палестинців. Ці дані неможливо перевірити з незалежних джерел. Багато країн звинувачують Ізраїль у надмірній жорстокості щодо мирних громадян. Ізраїльські військові стверджують, що атакують виключно інфраструктуру джигадистів і стверджують, що «Хамас» розміщує свої обʼєкти в густонаселеній забудові, використовуючи мирне населення як живий щит.

Форум




  • О нас

    На нашем сайте вы всегда можете найти ежедневно обновляемые актуальные новости со всех регионов странны, без субъектива и политической ангажированности. Среди основных рубрик нашего сайта, которым мы отдаём предпочтение стоит выделить новости экономики, новости политики, новости недвижимости.