Вже не дивує: у Закарпатті депутатом облради від "Слуги народу став діджей Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму

21 березня, під час 14-ї сесії Закарпатської обласної ради, депутатську присягу прийняв Роланд Цебер. Як повідомляє пресслужба Закарпатської облради , її голова Роман Сарай вручив новообраному депутату картку для голосування та депутатський нагрудний знак.

Про цей скандал розповідає видання zakarpattya.net.

Р. Цебер замінив у вищому представницькому органі влади Закарпаття обраного від Закарпатської обласної організації політичної партії "Слуга народу" депутата Олексія Іванчо, який склав депутатські повноваження під час сесії облради 21 грудня 2023 року.

До відставки О.Іванча спричинився скандал з неграмотною і антидержавною заявою, оприлюдненою за наслідком візиту до комплексу "Термальні води Косино" представників Закарпатського ОТЦК і СП, а також наступним публікуванням ЗМІ інформації про наявність в цьому закладі імперських символів так званої "Великої Угорщини".

У зазначеному контексті особа нового "слуги" в складі Закарпатської облради є не менш проблемною.

Вперше Роланд Цебер став відомий ширшій громадськості, коли у жовтні 2018 року на Закарпатті розгорівся резонансний скандал через оприлюднення на сайті «Миротворець» понад трьох сотень прізвищ закарпатських держслужбовців, які володіють одночасно українським та угорським паспортом. Йшлося про посадовців, які випадково чи цілеспрямовано "засвітили" свій угорський паспорт десь на кордоні або інших державних установах. Серед сотень людей у списку був депутат Ужгородської райради, головний спеціаліст Ужгородського районного відділу Державної виконавчої служби Роланд Цебер.

Фрагмент списку власників угорських паспортів із числа жителів Закарпаття, де фігурує Роланд Цебер

Далі, наприкінці січня 2019 року, закарпатськими ЗМІ було оприлюднено інформацію про те, що з сейфу ужгородського офісу Роланда Цебера невідомі злочинці викрали значну суму в валюті.

Згодом, у жовтні 2019 року, за інформацією СБУ та Держприкордонслужби України телеканал "Сіріус" оприлюднив докладну інформацію про наявність у Р.Цебера паспорта Угорщини, з яким той ввіз на територію України автомобіль марки Mercedes-Benz чеської реєстрації, неодноразово перетинав кордон, а також щонаймене двічі протягом 2015 року відвідав окупований росією Крим.

За оприлюдненою тоді ж членами політичної команди "Альтернатива (Тарас Деяк та інші) інформацією, DJ Ceber розважав там окупантів під час заходів у нічних клубах, зокрема, що показово, до "Дня защітніка Отєчества" (Дня Радянської армії і Військово-морського флоту) 23 лютого 2015 року. При чому, фігурував там як діджей з Угорщини, в чому можна переконатися з відповідного постеру.

Особливий цинізм полягав також в тому, що в той самий час, за даними сайту "Чесно", Р.Цебер був помічником на платній основі депутата ВР 8-го скликання від "Блоку Петра Порошенка" Юлія Мамчура – легендарного командира 204-ї Севастопольської бригади тактичної авіації, який разом з підлеглими, що не зрадили українській присязі, з оркестром, що грав гімн України, та прапорами маршем пройшли крізь кордони росіян, що блокували територію гарнізону, і вивів свою частину до Миколаєва.

Ще тоді АТОвці назвали Р.Цебера "негідником" і "особою, якій не те що не місце в українській політиці та органах місцевого самоврядування, а місце за ґратами за державну зраду України".

Знімки екрану з афіш виступу DJ Ceber в окупованому росією Криму, зокрема на "День защітніка Отєчества"

На цій підставі Р.Цебера було внесено до бази сайту "Миротворець", куди потрапляють особи, які "засвітилися" в діях антидержавного характеру.

У відповідь на заяву ветеранів АТО з цього приводу, тодішній очільник обласної організації політичної партії "Слуга народу" і голова Закарпатської ОДА Олексій Петров "мав тривалу розмову" з кандидатом в депутати облради від цієї політичної сили і, на той час, неафішовано, своїм офіційним радником Р.Цебером та повідомив громадськість, що "Служба безпеки України розпочала відповідну перевірку, за результатами якої будуть підтверджені або спростовані дані факти".

У будь-якому разі офіційного заперечення вказаних фактів Службою безпеки України не відбулося. І, судячи з об’єктивності наведених матеріалів, вже не відбудеться.

Оскільки, виходячи з місця в партійному списку кандидатів в депутати від "Слуги народу" до Закарпатської облради Р.Цебер тоді потрапити не зміг, він вжив ряд заходів для своїх реабілітації та легітимізації. Зокрема, як повідомляло Закарпаття онлайн, досить несподівано цей закарпатський "клієнт" "Миротворця" з угорським паспортом "випірнув" на посаді радника Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. З цього трампліну він навіть намагався працевлаштуватися на посаді представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини у Закарпатській області, але, з огляду на проблемний шлейф в біографії, безуспішно.

Однак, паралельно у цьому статусі Р.Цебер розгорнув бурну "міжнародну" діяльність – здійснював якісь зустрічі з високопосадовцями різних держав, зокрема, що показово, Угорщини. Як свідчать джерела видання в правоохоронних органах, ці зустрічі є самовільними і не узгодженими з міністерством закордонних справ України. Однак вони спрямовані виключно на формування особистого іміджу Р.Цебера і якоїсь помітної шкоди державі не завдають.

Особливою фішкою Р.Цебера є близьке знайомство з молодим представником комітету оборони Бундестагу Маркусом Фабером, яке відкриває перед ним чимало зачинених дверей. Для того, аби скористатися своїм несподіваним шансом стати депутатом Закарпатської облради від президентської політичної партії, 8 січня поточного року Р.Цебер навіть привіз його до Ужгорода для зустрічі з головою Закарпатської ОВА, очільником облорганізації "Слуги народу" Віктором Микитою.

«Аргумент»




  • О нас

    На нашем сайте вы всегда можете найти ежедневно обновляемые актуальные новости со всех регионов странны, без субъектива и политической ангажированности. Среди основных рубрик нашего сайта, которым мы отдаём предпочтение стоит выделить новости экономики, новости политики, новости недвижимости.