Військовий ЗСУ розповів про еволюцію БПЛА та шкоду від "домашніх" дронів

Читать на русском

Військовий ЗСУ розповів про еволюцію БПЛА та шкоду від

Військовий ЗСУ розповів про еволюцію БПЛА та шкоду від "домашніх" дронів

На початок повномасштабного вторгнення Росії у ЗСУ майже не було дронів, потім з’явилися цивільні Mavic. Деякі дрони більше не використовують – військовий пояснює чому.

Безпілотні літальні апарати у Збройних силах України за роки повномасштабного вторгнення Росії значно еволюціонували від повної відсутності до сучасних камінів-дронів. Військовий інструктор з безпілотних літальних апаратів анонімно розповів сайту dev.ua про швидку зміну моделей дронів у військах та проблеми сумісності дронів, комплектуючих та їх виготовлення у домашніх умовах.

Колишній айтішник та військовий французького Іноземного легіону, чоловік сам вступив до лав Сил оборони України у 2022 році, після початку повномасштабного вторгнення Росії. У десантно-штурмових військ він майже відразу став командиром відділення БПЛА. Раніше він ніколи не літав на дронах, але стали в нагоді технічні навички та вміння шукати інформацію в Інтернеті.

Військовий розповідає, що на початку вторгнення в українських військах майже не було дронів, навіть цивільних Mavic. Ті, що були, не мали анонімізації та "світилися" на екранах обладнання AeroScope , виносних антен не було. Пізніше з’явилися не надто якісні пристрої "Ольга" та додаток BitFlip для телефону з Android, які приховували переміщення дронів. Згодом з’явилися інші програмні та апаратні засоби, які вирішували цю проблему.

"У перший рік війни інші підрозділи непогано працювали ударниками Punisher, потім волонтери зібрали $50 000 і купили таку пташку в базовій версії для нашого підрозділу. Але у москал*у РЕБ на наших напрямках працює добре. Тепер, щоб купити для Punisher систему, яка дозволить літати під РЕБом, треба ще $30 000, і дрон поки що лежить без діла», — пояснює військовий нинішню ситуацію з дронами Punisher.

Громадянська модель, дрон типу "крило" Matrice 300, мала добрі можливості масштабування зображення з камери. Однак помітні дрони почали збивати та глушити засобами РЕБ, тому вони перестали бути ефективними. Типи безпілотників на фронті змінюються дуже швидко, тому інструктор наголошує на важливості безперервного навчання. Наступним етапом стала поява відомих зараз квадрокоптерів FPV (First Person View, дрони з поглядом від першої особи).

"У нас хлопці працюють із різними FPV. Загалом технічний прогрес на війні дуже відчувається і треба бути динамічним і постійно вчитися, щоб ефективно протистояти ворогові", — зазначив боєць.

Професійний військовий пілот БПЛА не підтримує ідею збирання дронів будинку. За його словами, у самому такому виробництві немає нічого поганого і воно може бути корисним, але через різницю у постачанні комплектуючих виходять різні дрони, з якими військовим незручно працювати.

Узагалі, дрони, які надходять із різних місць, різні антени та інше обладнання буває несумісним. Коли обладнання виявляється поруч, воно не працює одне з одним.

"І це є великою проблемою. Зараз можна знайти багато інформації, але реальність така, що люди по кілька місяців сидять в інтернеті, шукають, купують, часто за свої гроші, приходить не те, що потрібно, переробляють, доки не дійдуть до зразка, який справді працює", — каже військовий.

Наявне суперечність шкодить у конкуренції в БПЛА з Росією. Там заводи побудовані на державному рівні, процес виробництва FPV-дронів стандартизований. Військові країни-окупанта отримують перевірені та сумісні антени та дрони, тому можуть працювати швидше.




  • О нас

    На нашем сайте вы всегда можете найти ежедневно обновляемые актуальные новости со всех регионов странны, без субъектива и политической ангажированности. Среди основных рубрик нашего сайта, которым мы отдаём предпочтение стоит выделить новости экономики, новости политики, новости недвижимости.