Боррель: Армії Євросоюзу мають близько 100 батарей Patriot, та все ще неспроможні надати 7 із них Україні

Читать на русском

Боррель: Армії Євросоюзу мають близько 100 батарей Patriot, та все ще неспроможні надати 7 із них Україні

Боррель: Армії Євросоюзу мають близько 100 батарей Patriot, та все ще неспроможні надати 7 із них Україні

Високий представник ЄС Жозеп Боррель наголосив, що Європейський Союз має приділяти більше уваги не лише відновленню України, а й тому, як запобігти руйнуванням. Він підкреслив, що Євросоюз має надати країні більше засобів протиповітряної оборони, зокрема Patriot, які просила Україна, а також боєприпасів.

Про це він сказав під час виступу на європейському форумі Nueva Economia Forum.

Так, Боррель поінформував, що кілька днів тому розмовляв з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою, який просив нагально надати 7 батарей Patriot для захисту неба України.

"Неможливо уявити, щоб ми не змогли їх надати, враховуючи, що західні армії мають близько 100 батарей Patriot. І все ж таки ми неспроможні надати ті сім, про які вони відчайдушно просять", – наголосив високий представник ЄС.

Боррель зазначив, що Євросоюз говорить про відбудову України, хоча повинні більше говорити про те, як уникнути руйнування. Він підкреслив, що найкращий спосіб витрачати менше на відбудову – це витрачати більше на запобігання руйнуванню.

"А українці не мають можливості уникнути руйнування, тому що, по правді кажучи, ми повинні робити більше і швидше, щоб дозволити їм мати необхідний потенціал", – сказав він.

Також Боррель акцентував, що обговорювати також необхідно тему боєприпасів, тобто йдеться про промислову спроможність ЄС виробляти їх більше. У зв’язку з цим він порушив питання інституційного середовища, яке необхідне, щоб досягти "рівня наших амбіцій у сфері безпеки і оборони", оскільки, історично європейська оборона ніколи не будувалася на основі якогось єдиного наднаціонального плану, і досі залишається повноваженням країн-членів ЄС.

"Ми повинні розв’язати дві проблеми, які у нас є. Одна з них – це проблема витрат, грошей, ресурсів, фінансів. А також проблема колективних дій: як нам керувати, як нам організувати наші колективні дії? У нас є проблема витрат, тому що ми нехтували питаннями оборони і безпеки з часів європейської кризи", – зазначив він.




  • О нас

    На нашем сайте вы всегда можете найти ежедневно обновляемые актуальные новости со всех регионов странны, без субъектива и политической ангажированности. Среди основных рубрик нашего сайта, которым мы отдаём предпочтение стоит выделить новости экономики, новости политики, новости недвижимости.