За рік кількість людей, що ледве зводять кінці з кінцями в Україні зросла

48% це ті хто ледь зводить кінці з кінцями і ті у кого вистачає грошей лише на найнеобхідніше

Результати загальнонаціонального опитування вказують на скептицизм громадян щодо економічної ситуації в Україні. У грудні 2023 року 66,5% опитаних вважали її "дуже поганою " або "досить поганою". Попри тимчасове поліпшення у лютому-березні 2023 року, погіршення статистики за грудень вказує на невпевненість у завтрашньому дні.

Інформація про це буда оприлюднена Фондом Демократичних ініціатив.

При оцінюванні рівня матеріального добробуту власної родини з точки зору того, які покупки дозволяють здійснювати родинні доходи, після початку повномасштабної агресії порівняно з червнем 2021р. зросла частка громадян, які відповідають, що ледве зводять кінці з кінцями, грошей не вистачає навіть на необхідні продукти (з 9% у червні 2021р. до 14% у лютому-березні 2023р.). Однак, у грудні 2023р. частка таких знизилася до 10% і зараз статистично значуще не відрізняється від показника середини 2021р. Так само статистично значуще не відрізняються у червні 2021р. і грудні 2023р. частки тих, хто відповідає, що їм вистачає коштів лише на харчування та на придбання необхідних недорогих речей (відповідно 38% і 39%), тих, хто відповів "у цілому на життя вистачає, але придбання речей тривалого вжитку, таких як меблі, холодильник, телевізор, уже викликає труднощі" (відповідно 44% і 42%), "живемо забезпечено, але зробити деякі покупки ми поки що не в змозі (купити квартиру, автомобіль тощо)" (відповідно 6% і 7%). Але якщо у червні 2021р. 0,9% опитаних дали відповідь "ми можемо собі дозволити придбати практично все, що хочемо", то зараз таку відповідь не дав жоден респондент).

48% це ті хто ледь зводить кінці з кінцями і ті у кого вистачає грошей лише на найнеобхідніше

До початку повномасштабної війни громадяни не надто вірили у швидкі зміни в економічній сфері: у травні 2021р. лише 12% вважали, що у найближчі 3 місяці економічне становище країни зміниться на краще, 13% сподівалися, що за цей час зміниться на краще рівень добробуту їхньої родини. Частіше у найближчі після опитування місяці громадяни очікували погіршення ситуації: 22% відповідали, що економічне становище країни зміниться на гірше, 18% – що за цей час зміниться на гірше рівень добробуту їхньої родини. Однак найбільш поширена була думка, що ситуація за 3 місяці істотно не зміниться (відповідно 56% і 57% не очікували змін у цих сферах).

48% це ті хто ледь зводить кінці з кінцями і ті у кого вистачає грошей лише на найнеобхідніше

У вересні-жовтні 2022р. значно зросла частка тих, хто очікував погіршення стану справ в економіці – до 35% (за рахунок зниження до 37,5% частки тих, хто вважав, що ситуація не зміниться), лише 9,5% вважали, що ситуація зміниться на краще. Однак, за даними опитування, проведеного у лютому-березні 2023р. частка тих, хто очікував погіршення стану справ в економіці протягом 3 місяців, знизилася до 23%. І зросла частка як тих, хто очікував покращення ситуації (до 13%), так і тих, хто вважав, що вона не зміниться (до 45%). У грудні 2023р. частка тих, хто вважає, що ситуація зміниться на краще, знизилася до 7%, тих, хто дотримується думки, що вона погіршиться, зросла до 33%, а частка тих, хто вважає, що вона не зміниться, становить 48% і статистично значуще не відрізняється від показника за лютий-березень 2023р.

Загальнонаціональне соціологічне опитування, проведене Фондом "Демократичні інціативи" імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова, виявило динаміку громадської думки в Україні за період з 8 по 15 грудня 2023 року.

Опитування, яке охопило Вінницьку, Волинську, Дніпропетровську, Житомирську та інші області, використовувало метод face-to-face. Охоплення територій було обмежено діяльністю уряду та відсутністю бойових дій. Загальна кількість опитаних становила 2019 респондентів віком від 18 років, з теоретичною похибкою вибірки не більше 2,3%.

Минулого року на Херсонщині представники самопроголошеної окупаційної влади проводять "соціологічне опитування" телефоном: респондентами є виключно власники нових "російських" сімкарток.

Ще більше гарячих та ексклюзивних новин – у нашому телеграм-каналі та Facebook!




  • О нас

    На нашем сайте вы всегда можете найти ежедневно обновляемые актуальные новости со всех регионов странны, без субъектива и политической ангажированности. Среди основных рубрик нашего сайта, которым мы отдаём предпочтение стоит выделить новости экономики, новости политики, новости недвижимости.