Санкції працюють: Туреччина зупиняє експорт товарів до Росії

рф,росія,обмеження,санкції

Туреччина та Китай у минулі два роки стали для Росії головними центрами імпорту (поряд із країнами Центральної Азії). Через них у великих обсягах надходили як споживчі товари, і промислове і технологічне устаткування, зокрема необхідне для виробництва озброєнь. Але внаслідок посилення контролю за дотриманням санкцій з боку США (а у випадку з Туреччиною – і Євросоюзу) рясні до цього року товарні потоки починають вичерпуватися.

Про це повідомляє The Moscow Times.

Згідно з оприлюдненими попередніми даними Міністерства торгівлі Туреччини, експорт до Росії в першому кварталі впав на 33,7% порівняно з аналогічним періодом 2023 року.

Приблизно такого самого падіння чекають за підсумками поточного року в Асоціації експортерів машинного обладнання, що налічує 22 тис. членів. Постачання в цьому секторі можуть скоротитися на $1 млрд через "неоднозначні" та "швидко розширювані" санкції, особливо щодо товарів, які можуть бути використані для виробництва зброї

Як повідомив Bloomberg голова асоціації Кутлу Каравеллі-оглу. Масштаб очікуваного падіння, за його словами, дорівнює третині торішніх продажів, а поки що найбільше постраждав експорт до Росії верстатів, паливних насосів та електромоторів.

У місячному вимірі експорт до Росії досяг піку в грудні 2022 року, коли він становив $991,4 млн. Потім постачання стали поступово знижуватися, але протягом минулого року місячний показник коливався близько позначки $800 млн. Обвал – до $553,9 млн – стався в січні.

Місяцем раніше Міністерство фінансів США оголосило про розширення повноважень щодо введення вторинних санкцій, у тому числі проти банків, які опрацьовують платежі за постачання до Росії. Крім того, американські чиновники протягом минулого року неодноразово відвідували Туреччину, домагаючись дотримання режиму санкцій і припинення експорту в Росію електронних компонентів.

Чиновники Єврокомісії також вели переговори з турецькою владою. А наприкінці 2023 року в 13 пакеті санкцій ЄС заборонив постачання до Росії верстатів, обладнання та компонентів, які використовуються для виробництва озброєнь. Також були посилені заходи нагляду за дотриманням раніше ухвалених санкцій, у тому числі щодо третіх країн.

З поставками з Китаю останніми місяцями також виникли відчутні проблеми. Китайські банки стали дотримуватися санкцій проти Росії навіть більшою мірою, ніж необхідно, показало проведене The Moscow Times опитування російських імпортерів.

Серйозні проблеми почалися з лютого, деякі відправлені платежі висять у китайських банках вже більше місяця. В інших банки тижнями можуть вимагати документи щодо контактів, цілей купівлі та гарантії того, що кінцевий покупець не пов’язаний з російською армією чи ВПК.

Автор: Галина Ялівець




  • О нас

    На нашем сайте вы всегда можете найти ежедневно обновляемые актуальные новости со всех регионов странны, без субъектива и политической ангажированности. Среди основных рубрик нашего сайта, которым мы отдаём предпочтение стоит выделить новости экономики, новости политики, новости недвижимости.