Уряд Польщі вирішив засекретити перелік імпортерів українського зерна

зерно,вагон

Міністерство сільського господарства Польщі ухвалило рішення приховати із сайту список компаній, які імпортували зерно з України. У відомстві пояснюють це надмірними негативними наслідками для компаній.

Про це повідомили у пресслужбі міністерства, передає ЄП.

Зазначається, що декілька місяців поспіль на сайті відомства можна було ознайомитися із переліком підприємств, які імпортували українське зерно.

"Цей список, оскільки він сприймався громадськістю як перелік компаній, що імпортували так зване технічне зерно, спричинив значні негативні наслідки для багатьох із них", – зазначили у міністерстві.

За цей період відомство отримало численні скарги, вимоги й погрози позовами.

"Я не можу повернути час назад і змінити рішення моєї попередниці Анни Гембіцької, яка, оприлюднивши список, не передбачила можливих негативних наслідків такого кроку...Тож я вирішив прибрати список із сайту Міністерства агрополітики і розвитку сільських громад. Водночас хочу перепросити перед підприємствами у переліку, які зазнали будь-якої шкоди та неприємностей внаслідок такого рішення", – прокоментував міністр Чеслав Секерський.

У лютому заступник міністра сільського господарства Польщі Міхал Колодзейчак заявив, що у відомстві остаточно сформували оновлений список компаній, які імпортували українське зерно.

За його даними, було імпортовано 330 тисяч тонн технічного зерна, ріпаку та кукурудзи. Імпортери заплатили 6 млрд злотих (майже 1,4 млрд євро). Найдешевша пшениця з України минулого року коштувала 51 злотий за тонну, у 20 разів менше, ніж прибутковий поріг для польського зерна, додав він.

Нагадаймо, 9 лютого польські фермери розпочали блокаду трьох пунктів пропуску на кордоні з Україною, з 12 лютого протести поширилися ще на два пункти пропуску, у тому числі "Зосин-Устилуг". Із 16 лютого польські аграрії блокували вже шостий пункт пропуску для руху вантажів.

Детальніше про ситуацію на польському кордоні читайте у нашому матеріалі: Чому поляки блокують вантажівки та висипають українське зерно на дорогу

Автор: Юлiя Недашківська




  • О нас

    На нашем сайте вы всегда можете найти ежедневно обновляемые актуальные новости со всех регионов странны, без субъектива и политической ангажированности. Среди основных рубрик нашего сайта, которым мы отдаём предпочтение стоит выделить новости экономики, новости политики, новости недвижимости.