Шольц відмовився коментувати можливість обміну імовірного офіцера ФСБ

Канцлер Німеччини Олаф Шольц

Канцлер Німеччини Олаф Шольц відмовився коментувати можливий обмін імовірного офіцера ФСБ Вадима Красікова, засудженого в Німеччині до довічного терміну. Запитання про можливість обміну росіянина, зокрема на засудженого в Білорусі до смертної кари громадянина Німеччини та на засуджених у Росії американських журналістів, поставила йому на пресконференції 24 липня кореспондентка Радіо Свобода.

Вона запитала, зокрема, про можливі правові та політичні умови, за яких канцлер погодився б на такий обмін. «Принцип дотримання державних інтересів не дозволяє мені спекулювати на такі теми», – відповів Шольц, який уперше публічно висловився з цього питання.

Раніше про обговорення варіантів такого обміну повідомляли кілька світових ЗМІ. Серед імен, які називалися кандидатами для обміну, згадувався заарештований у Росії журналіст видання The Wall Street Journal Еван Гершкович. Путін в інтерв’ю натякав на готовність до такого обміну.

У вересні 2023 року Wall Street Journal писала, що доручення домагатися звільнення Красікова Путін дав секретарю Ради безпеки Миколі Патрушеву. Серед кандидатів на обмін називали також російського опозиціонера Олексія Навального, але в лютому 2024 року він помер за ґратами.

Гершкович 19 липня був засуджений у російському Єкатеринбурзі до 16 років колонії за звинуваченням у шпигунстві. Гершкович провину заперечує. Його колеги, міжнародні правозахисні та журналістські організації впевнені, що його засудили за професійну діяльність.

Форум




  • О нас

    На нашем сайте вы всегда можете найти ежедневно обновляемые актуальные новости со всех регионов странны, без субъектива и политической ангажированности. Среди основных рубрик нашего сайта, которым мы отдаём предпочтение стоит выделить новости экономики, новости политики, новости недвижимости.