Країни НАТО мають намір витратити на допомогу Україні принаймні 0,25% ВВП, – міністр оборони Естонії

Читать на русском

Країни НАТО мають намір витратити на допомогу Україні принаймні 0,25% ВВП, – міністр оборони Естонії
Країни НАТО мають намір витратити на допомогу Україні принаймні 0,25% ВВП, – міністр оборони Естонії

Якщо країни-члени НАТО приймуть рішення виділяти Україні 0,25% від спільного ВВП, це набагато перевищить запропоновані Генеральним секретарем Столтенбергом цифри підтримки та допоможе Україні ефективно боротися проти російських загарбників.

Про це перед початком другого дня зустрічі міністрів оборони країн Альянсу сказав міністр оборони Естонії Ханно Певкур.

«Важливо, щоб ми продовжували підтримувати Україну. Ми сказали про це багато місяців тому, що маємо інвестувати принаймні 0,25% від усього спільного ВВП для України. Це означає, що 99,75% залишатимуться в країнах. Але ці 0,25% дозволять Україні продовжувати боротися з Росією. Та пропозиція, яка надійшла від Столтенберга (про виділення 100 мільярдів євро, – Ред.), менша за ці 0,25%. Якщо ми хочемо, щоб Україна перемогла у цій війні, то маємо інвестувати більше в її оборону, а також надіслати сигнал, що вона стане членом НАТО. Тому що це – частина заходів стримування», – наголосив естонський урядовець.

Він зауважив: щоб подолати існуючі прогалини у безпеці, Естонія, разом з іншими країнами Балтії, запропонувала розвиток нових спроможностей, зокрема, ініціативу ACDC – «Союзницькі зобов’язання з доставки спроможностей».

«Ми сподіваємося, що ця ініціатива знайде відображення у заключних документах Вашингтонського саміту. Чому ми це робимо, зрозуміло. Росія не зміниться. Російська загроза зростає. Росія зараз інвестує у власну оборону близько 9% ВВП. Якщо ми порівняємо це з нашим показником у 2% у НАТО та 3,5% в країнах Балтії та у Польщі, то нам все ще потрібно інвестувати більше. Це головні теми, які ми маємо намір обговорити сьогодні для досягнення успіху у Вашингтоні», – зазначив Певкур.




  • О нас

    На нашем сайте вы всегда можете найти ежедневно обновляемые актуальные новости со всех регионов странны, без субъектива и политической ангажированности. Среди основных рубрик нашего сайта, которым мы отдаём предпочтение стоит выделить новости экономики, новости политики, новости недвижимости.