Країни Балтії від’єднаються від російської енергосистеми в лютому 2025 року

електроенергія

Країни Балтії повністю готові до синхронізації з електромережею континентальної Європи – ENTSO-E – в лютому 2025 року.

Про це заявили міністри енергетики Литви, Латвії та Естонії, йдеться в повідомленні Міністерства енергетики Литви.

Оцінивши звіт про хід роботи, міністри констатували, що підготовка до синхронізації Балтійської електроенергетичної системи йде згідно з планом.

"Найближчими тижнями балтійські оператори систем передачі проінформують інші сторони про своє спільне рішення не продовжувати контракт BRELL (електричне кільце Білорусі, Росії, Естонії, Латвії і Литви, – ред.)", – сказано в повідомленні.

Після цього країни Балтії проведуть ізольоване робоче випробування системи та синхронізацію з мережами континентальної Європи в лютому 2025 року.

У серпні минулого року повідомлялося, що в країнах Балтії домовилися про синхронне відключення від російської енергосистеми.

Литва, Латвія та Естонія разом із Росією та Білоруссю працюють у загальній системі електропостачання, якою централізовано керують з Москви. Водночас у травні 2022 року країни Балтії повністю припинили імпорт електроенергії з РФ.

Автор: Галина Ялівець




  • О нас

    На нашем сайте вы всегда можете найти ежедневно обновляемые актуальные новости со всех регионов странны, без субъектива и политической ангажированности. Среди основных рубрик нашего сайта, которым мы отдаём предпочтение стоит выделить новости экономики, новости политики, новости недвижимости.