Українці часто судяться з-за кордону в режимі відеоконференції

Читать на русском

Українці часто судяться з-за кордону в режимі відеоконференції
Українці часто судяться з-за кордону в режимі відеоконференції

Громадяни України все частіше судяться з-за кордону по смартфону.

Раніше, за часів розгулу коронавірусу, згідно із законом було дозволено брати участь у судовому засіданні свідкам і потерпілим у режимі відеоконференції, але виключно з приміщення суду в іншому регіоні та за допомогою судового обладнання. У березні цього року у ст. 336 КПК внесли зміни, згідно з якими учасники на період воєнного стану можуть брати участь у судовому засіданні за допомогою власних технічних засобів за межами приміщення суду.

Однак на практиці подібне допускалося лише у разі дистанційного допиту свідків, які через форс-мажорні обставини воєнного часу не могли приїхати до суду навіть у своєму регіоні або перебували за кордоном.

Але в жодному разі таке ноу-хау не допускалося щодо обвинувачених, явка яких на судове засідання була обов’язковою, в іншому разі суд застосовував примусовий привід і оголошував обвинувачених у розшук, у тому числі міжнародний.

Однак, як свідчить свіжіша судова практика, суди останнім часом почали заплющувати очі на те, що обвинувачені перебувають за кордоном, і погоджуються підключати їх по відеозв’язку.

За даними Єдиного реєстру судових рішень, після впровадження змін до КПК неодноразово суди у різних регіонах виносили ухвали, якими дозволяли обвинуваченим, які перебувають за кордоном, брати участь у суді дистанційно — через відеозв’язок за допомогою власних технічних засобів.

Щоправда, головною умовою було все-таки прибуття їх до дипломатичної установи України та перебування під час засідання там, щоби дипломати могли перевірити документи та вручити пам’ятки про права та обов’язки, як того вимагає КПК.

Наприклад, 21 червня цього року Ленінський райсуд Харкова дозволив обвинуваченим у крадіжці в особливо великому розмірі за попередньою змовою групою осіб (ч.5 ст. 185 ККУ) брати участь у судовому засіданні через відеозв’язок з українського консульства в німецькому Гамбурзі.

Аналогічне рішення виніс 29 квітня цього року Гребінківський райсуд Полтавської області щодо обвинуваченого у ДТП, у якій потерпілий отримав тяжкі тілесні ушкодження (ч.2 ст. 286 ККУ).

У цьому випадку обвинувачений також клопотав перед судом, що змушений був виїхати до Німеччини із сім’єю після початку війни та згоден брати участь у засіданнях з українського консульства у ФРН.




  • О нас

    На нашем сайте вы всегда можете найти ежедневно обновляемые актуальные новости со всех регионов странны, без субъектива и политической ангажированности. Среди основных рубрик нашего сайта, которым мы отдаём предпочтение стоит выделить новости экономики, новости политики, новости недвижимости.