ЄС схвалив початок переговорів із Вірменією про безвізовий режим, пропонує військову допомогу

Люди в черзі біля стійок реєстрації в аеропорту Звартноц, на захід від Єревана, квітень 2024 року

Європейський союз схвалив початок переговорів із Вірменією щодо лібералізації візового режиму і запропонував цій країні 10 мільйонів євро військової допомоги, оголосив голова зовнішньополітичного відомства блоку Жозеп Боррель.

«Ці два рішення були довгоочікуваними для Вірменії», – сказав Боррель, виступаючи на зустрічі міністрів закордонних справ ЄС.

Традиційний союзник і партнер Росії, Вірменія нещодавно почала покращувати свої зв’язки із Заходом, що загострило її відносини з Москвою, яку Єреван звинуватив у тому, що вона не підтримала її в конфлікті з Азербайджаном.

Оголошення ЄС привітали в Єревані, а міністр закордонних справ Вірменії Арарат Мірзоян назвав це «дуже важливою віхою в поглибленні партнерства між Вірменією і ЄС, заснованого на спільних цінностях і принципах».

Рішення про початок переговорів про лібералізацію візового режиму з Єреваном спочатку ухвалила Європейська рада 17 липня, коли 27 послів ЄС схвалили пропозицію, при цьому Рада заявила, що Вірменія повинна буде відповідати спільно узгодженим критеріям.

Після завершення переговорів – процес, який може тривати кілька років – вірмени зможуть подорожувати без віз до країн ЄС і Шенгенської зони, де прикордонний контроль загалом скасований, протягом 90 днів у 180-денний період.

Друге рішення щодо військової допомоги було ухвалене в рамках Європейського фонду миру.

«Метою цього заходу допомоги є посилення матеріально-технічного потенціалу збройних сил Вірменії і сприяння покращенню захисту цивільних осіб у кризових і надзвичайних ситуаціях», – йдеться в окремій заяві ради.

Міністерство закордонних справ Азербайджану, однак, висловило протест проти рішення ЄС.

«Ми рішуче заперечуємо проти цього рішення Ради Європейського союзу й очікуємо прозорої інформації про допомогу», – заявив речник МЗС Азербайджану Айхан Гаджизаде.

«[Це рішення] є дуже неправильним і небезпечним кроком і служить посиленню напруженості в регіоні», – додав він.

Протягом останніх трьох десятиліть Вірменія й Азербайджан провели кілька воєн за Нагірний Карабах, населений переважно вірменами анклав, міжнародно визнаний територією Азербайджану.

Після того, як у вересні 2023 року Баку взяв повний контроль над регіоном у результаті одноденної військової операції, майже 100 тисяч етнічних вірмен втекли з Нагірного Карабаху до Вірменії.

Форум




  • О нас

    На нашем сайте вы всегда можете найти ежедневно обновляемые актуальные новости со всех регионов странны, без субъектива и политической ангажированности. Среди основных рубрик нашего сайта, которым мы отдаём предпочтение стоит выделить новости экономики, новости политики, новости недвижимости.