Чеський міністр розповів про ідею заборони на надання громадянства росіянам

Плакат на будівлі МЗС Чехії, архівне фото, осінь 2022 року

Міністр внутрішніх справ Чехії Віт Ракушан заявив, що в уряді тривають дискусії про можливу заборону надання чеського громадянства власникам російських паспортів. Наразі йдеться лише про обговорення цієї теми, конкретних планів і термінів немає, випливає з його слів.

«Ми завжди будемо на боці атакованої держави, тобто України. Ми маємо чітку антиросійську позицію, про що свідчить, наприклад, той факт, що ми ініціювали всі санкції проти Росії під час нашого головування в ЄС. Крім того, у нас найсуворіше законодавство щодо перебування росіян, які прибули на нашу територію, також ми ведемо дискусії про те, чи варто щось змінювати щодо надання громадянства, якщо ми хочемо дозволити подвійне громадянство для громадянина держави, що перебуває проти нас у стані війни», – сказав міністр в інтерв’ю виданню Aktuálně.cz. Цю частину інтерв’ю він переопублікував у соціальних мережах.

Чехія стала однією з перших країн, яка припинила надання туристичних шенгенських віз росіянам після широкомасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року. У червні того ж року Чехія перестала видавати громадянам Росії та Білорусі нові посвідки на проживання.

Заборона кілька разів продовжувалася, а з березня 2024 року стала безстроковою. Росіянам без посвідки на проживання заборонено в’їжджати до країни з-за меж ЄС, навіть із шенгенською візою. Обмеження поширюються і на людей із подвійним громадянством.

Але Прага продовжуватиме видавати гуманітарні візи, наприклад, родичам громадян Чехії та інших держав-членів ЄС. Візу чи посвідку на проживання також можуть видати тим, «чиє перебування відповідає інтересам країни». Таке рішення має обґрунтувати МЗС Чеської Республіки.

Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала раніше говорив, що чеський уряд створюватиме «умови для в’їзду та перебування в Чехії представникам опозиції та студентам, які не хочуть мати нічого спільного з режимами в Росії та Білорусі». Про які умови йдеться, Фіала не уточнив.

2023 року посвідки на проживання в Чехії мали 42 з половиною тисячі громадян Росії, на 3600 менше, ніж до початку повномасштабного російського вторгнення в Україну, свідчила офіційна статистика. Росіяни є четвертою за чисельністю групою іноземців у країні після українців, словаків та в’єтнамців.

Форум




  • О нас

    На нашем сайте вы всегда можете найти ежедневно обновляемые актуальные новости со всех регионов странны, без субъектива и политической ангажированности. Среди основных рубрик нашего сайта, которым мы отдаём предпочтение стоит выделить новости экономики, новости политики, новости недвижимости.