55 країн ООН засудили спробу виборів президента РФ на окупованій частині України

Архівна світлина. Під час акції протесту біля посольства Росії в Києві в день виборів російського президента, 18 березня 2018 року

Україна та понад 55 країн ООН 15 березня засудили спроби Росії організувати вибори на окупованій українській території, заявивши, що вони недійсні. На це звертає увагу «Голос Америки».

«Ми рішуче засуджуємо нелегітимні спроби Російської Федерації організувати вибори президента Росії на тимчасово окупованих територіях у межах міжнародно визнаної території України», – йдеться в заяві групи, яку зачитав посол України в ООН Сергій Кислиця в оточенні своїх колег.

«Проведення виборів на території іншої держави-члена ООН без її згоди є явною неповагою до принципів суверенітету та територіальної цілісності, – сказав він. – Такі вибори не мають чинності згідно з міжнародним правом».

ООН залишається непохитно відданою суверенітету, незалежності, єдності й територіальній цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах

Антоніу Ґутерріш

Генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерріш також засудив спроби Росії організувати псевдоголосування на окупованих нею територіях України.

«ООН залишається непохитно відданою суверенітету, незалежності, єдності й територіальній цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах», – йдеться в заяві генсекретаря, яку 15 березня поширив його речник Стефан Дюжаррік.

Ґутерріш заявив, що спроби Росії анексувати українські території є недійсні з погляду міжнародного права.

Глава політичного комітету ООН Розмарі Дікарло заявила, що Росія як держава-окупант зобов’язана дотримуватися законів України на окупованих територіях.

Пропагандистська вправа в надії посилити фальшиві претензії Росії на частини України – посолка США в ООН

Починаючи з п’ятниці і до неділі, 17 березня, росіяни голосують на президентських виборах, які міжнародні спостерігачі вважають такими, що не мають шансів бути вільними чи справедливими та спрямовані на продовження терміну перебування президента Володимира Путіна при владі ще на шість років.

Україна, яку підтримала Словенія, нинішній член Радбезу, попросила, щоб Рада безпеки ООН зібралася й обговорила проведення Росією голосування на територіях України, які російські війська захопили та окупували, включаючи Крим і частини Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей.

«Ви скликали ціле засідання Ради безпеки, щоб критикувати Росію за проведення Росією демократичних виборів на територіях, які адміністративно, політично та економічно входять до нашої країни – подобається вам це чи ні», – заявив заступник російського посла Дмитро Полянський.

Посол України Сергій Кислиця відкинув російські вибори як «пародію» і заявив, що жителі окупованих територій зазнали широкого залякування з боку місцевої влади, яка змушує їх взяти участь у «фіктивних» виборах.

Це відверта пропагандистська вправа, здійснена в надії якимось чином посилити фальшиві претензії Росії на частини України

Лінда Томас-Грінфілд

«Серед них погрози життю, незаконне затримання, відмова в доступі до медичних та соціальних послуг, погрози депортації та позбавлення майна, – сказав Кислиця. – Не варто забувати, що ці дії відбуваються під дулом зброї».

«Давайте назвемо це так: це відверта пропагандистська вправа, здійснена в надії якимось чином посилити фальшиві претензії Росії на частини України, на які вона незаконно вторглася», – сказала посол США Лінда Томас-Грінфілд.

Раніше, 14 березня, речник Державного департаменту США Метью Міллер на заявив, що Сполучені Штати «ніколи не визнають легітимність чи результати фіктивних президентських виборів, які Росія проводить на території суверенної України».

«Наша позиція чітка: Луганськ, Донецьк, Запоріжжя, Херсон і Крим – це Україна», – сказав посадовець, додавши, що псевдовибори на тимчасово окупованих українських територіях є спробою Росії підірвати суверенітет, територіальну цілісність і політичну незалежність України.

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода




  • О нас

    На нашем сайте вы всегда можете найти ежедневно обновляемые актуальные новости со всех регионов странны, без субъектива и политической ангажированности. Среди основных рубрик нашего сайта, которым мы отдаём предпочтение стоит выделить новости экономики, новости политики, новости недвижимости.