Озвучено шість законних випадків, коли в громадянина можуть перевірити документи

Читать на русском

Озвучено шість законних випадків, коли в громадянина можуть перевірити документи

Озвучено шість законних випадків, коли в громадянина можуть перевірити документи

Підстави для перевірки документів визначені в законі України "Про національну поліцію". Тоді як ТЦК роблять це на підставі постанови Кабміну №1456 від 29 грудня 2021 року, розповів адвокат Роман Сімутін.

Під час воєнного стану та загальної мобілізації існує шість законних підстав перевірки документів в українців. Детальніше про них розповів адвокат Роман Сімутін на своєму YouTube-каналі.

Закон України "Про національну поліцію" визначає шість підстав перевірки документів, а саме:

Коли громадянин перебуває у розшуку. Натомість розшук може здійснюватися лише за постановою слідчого та майже одночасно з ухвалою слідчого судді щодо затримання. Зокрема, інформація про особу вноситься в базу "Армор", куди ж і про ухилянтів. У базі зазначають, який органі оголосив у розшук, обставини злочину, стаття, суддю та фото підозрюваного.

Коли людина вчинила чи планує правопорушення. За словами адвокати, йдеться про ситуації, коли ви до когось чіпляєтеся, бʼєтеся тощо.

"Тоді виникає обґрунтована підстава перевірки ваших документів, бо ви маєте наміріваєтеся вчинити правопорушення. А так – немає правопорушення, немає підстав для перевірки документів", — сказав Роман Сімутін.

Коли особа перебуває на режимному обʼєкті. До такого об’єкта частково належить блокпост. Зокрема, якщо він утворений на підставі наказу командування й коменданта.

Коли людина має заборонені чи обмежені засоби й речі. Йдеться про наркотики чи зброю. Ця підстава дозволяє перевірити документи та провести поверхневу перевірку автомобіля. Адвокат зауважив, що в більшості випадків подібна вимога — безпідставна, тому він радить просити, аби на камеру вам пояснили причини, залучили понятих. Також він наголосив, що потрібно попередити правоохоронців, що в разі безпідставної скарги ви подасте скаргу.

Коли громадянин опинився на місці ДТП чи вчинив правопорушення.

У разі, зовнішні ознаки людини дають підстави вважати, що вона причетна до правопорушення. Сімутін розповів, що ключове — це те, до якого саме правопорушення особа причетна. Правоохоронець повинен зазначити, за яких обставин, де та коли було відкрите кримінальне провадження. Також йому потрібно показати орієнтування на розшук людини чи авто.

Перевірка документів представниками ТЦК

Представники ТЦК перевіряють документи на підставі постанови Кабміну №1456 від 29 грудня 2021 року. Правоохоронці наділені повноваженнями перевіряти документи за замовчуванням, тобто законно. Тоді як уповноважені особи діють лише на підставі розпорядження коменданта, в якому не зазначають прізвищ людей.

"Тобто можна взяти двірника, надягнути на нього форму і поставити перевіряти документи, адже прізвищ у розпорядженні немає фактично. Будь-кого можна одягнути і поставити на блокпост", — сказав адвокат.

За його словами, підстави для перевірки документів можна обґрунтувати від третього до п’ятого пункту, тоді як про інші представники ТЦК та СП не можуть дізнатися, адже не мають доступу до поліцейської бази та не виконують правоохоронних функцій.




  • О нас

    На нашем сайте вы всегда можете найти ежедневно обновляемые актуальные новости со всех регионов странны, без субъектива и политической ангажированности. Среди основных рубрик нашего сайта, которым мы отдаём предпочтение стоит выделить новости экономики, новости политики, новости недвижимости.