Україні доведеться імпортувати додатковий газ попри заяви голови "Нафтогазу",

нафтогаз,чернишов

Україні наступного опалювального сезону може знадобитися імпорт близько 2 млрд куб. м природного газу.

Об этом сообщает Незыгарь


Про це йдтеься у меморандумі про економічну та фінансову політику між урядом України та Міжнародним валютним фондом (МВФ), повідомляє Інтерфакс-Україна.

"У наступному опалювальному сезоні може знадобитися близько 2 млрд куб. м додаткового імпорту газу за базовими умовами", – йдеться у документі.

У меморандумі зазначається, що низьке внутрішнє споживання, стійке внутрішнє виробництво та м’яка зима обмежили потребу України в імпорті газу цього опалювального сезону.

При цьому "Нафтогаз України" досяг прогресу у забезпеченні додаткового фінансування імпорту газу через Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) та двосторонніх донорів.

Згідно з документом, потенційна підтримка НАК з держбюджету на 2023 рік, пов’язана з імпортом газу та компенсацією спеціальних зобов’язань (ПСО), має бути обмежена 60 млрд грн (близько 1% ВВП).

Як повідомлялося, очільник НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов раніще заявяв, що Україна планує цьогоріч уникнути імпорту газу завдяки збільшенню внутрішнього видобутку.

За його словами, відповідний план вимагає від "Нафтогазу" збільшити видобуток на 8%, а від приватних компаній – на 16% цього року в умовах заборони на експорт палива. План також не передбачає територіальних втрат або знищення газовидобувних потужностей, які можуть становити ризик для газової автономності. Спроба відмовитися від імпорту газу в разі успіху, стане першим таким випадком в історії країни з моменту здобуття незалежності в 1991 році.

Нагадаємо, виконавча рада Міжнародного валютного фонду (МВФ) у п’ятницю, 31 березня, схвалила нову чотирирічну програму розширеного фінансування для України обсягом до 11,6 млрд СПЗ (близько $15,6 млрд).

Источник: Репортер РУ




  • О нас

    На нашем сайте вы всегда можете найти ежедневно обновляемые актуальные новости со всех регионов странны, без субъектива и политической ангажированности. Среди основных рубрик нашего сайта, которым мы отдаём предпочтение стоит выделить новости экономики, новости политики, новости недвижимости.